Shadow

Hvordan bli kvitt et vepsebol: Tips for sikker fjerning av elveblest

[ad_1]

18. september 2022, 14:00 EDT

Hvordan bli kvitt et vepsebol: Tips for sikker fjerning av bikube

Av Clara Danneberg, Evan Williams

Det er en skummel lyd, støyen som fyller luften når en veps kommer inn i hjemmet ditt. I motsetning til bier, som ikke gjør skade og er essensielle for miljøet, kan veps stikke gjentatte ganger og bli aggressive. Slik blir du kvitt et vepsebol trygt og effektivt.

Vær veldig forsiktig når du prøver å fjerne eller flytte en vepsekube, da det kan være farlig. © 123rf / Fotogigi85

Veps kan stikke deg så mange ganger de vil. Å puste dem inn kan være smertefullt og i noen ekstreme tilfeller kan det føre til anafylaksi og til og med død.

I motsetning til bier kan veps også bli ganske aggressive, siden de vanligvis ikke dør når de stikker deg.

Veps bygger reir, også kjent som elveblest, av et papiraktig materiale de lager av tørt tre. I likhet med bier brukes disse reirene til å huse dronningen, larvene hennes og fullformede veps. De kan være store eller små og bygges ofte på steder som er svært upraktiske for oss mennesker.

Høstuft: Hvordan velge en høstparfyme

Møte
Høstuft: Hvordan velge en høstparfyme

Selv om reiret ikke er farlig for oss, kan insektene som lever inni være det. Du vil bli kvitt det og flytte det trygt. I denne veiledningen skal vi utforske hvordan du kan bli kvitt et vepsebol på en trygg måte og hvordan du kan forhindre at det bygger seg.

Her er TLDR-versjonen:

 • Til tross for populær tro, spiller humler faktisk en viktig rolle i det lokale økosystemet. På grunn av dette bør du tenke nøye gjennom om det virkelig er nødvendig å fjerne bikuben.
 • Det er best å få fjernet vepsebol profesjonelt hvis du har råd.
 • Du trenger bare å fjerne et helt tomt vepsebol selv.
 • For å hindre veps fra å lage reir i hjemmet ditt, sørg for at alle potensielle hekkeplasser er forseglet.
 • Installering av en vepsekube kan forhindre ytterligere vepsebol.

Veps er ekle skapninger og deres elveblest kan være vanskelig å fjerne.

Veps er ekle skapninger og deres elveblest kan være vanskelig å fjerne. © Unsplash / James Wainscott

Bør du drepe veps eller fjerne vepsebol?

Hestebier kan være ekle små insekter med store stikk og mye bitterhet, men det betyr ikke at du må drepe dem. Nå kan du gjerne blåse dem når de begynner å plage deg, men det er ingen grunn til å drepe dem.

Disse bittesmå insektene spiller faktisk en veldig viktig rolle i økosystemet og spiser mange skadedyr. I tillegg blir veps spist av forskjellige dyr, spesielt fugler, og på grunn av dette blir noen ganger ansett som en matkilde i seg selv.

Til syvende og sist, men hvis du er allergisk mot vepsestikk, kan de utgjøre en veldig reell trussel mot livet ditt. Hvis det er bedre å ikke drepe dem, er det viktigere å være trygg.

Hvordan bli kvitt et vepsebol på en sikker måte

Hvis vepsebolet utgjør en fare for deg eller et medlem av familien din, bør det fjernes. Problemet er imidlertid at vepsebol er farlige å flytte på, da de ofte er hjemsted for tusenvis av veps. Hvis du begynner å flytte på tingen, kan vepsene inni angripe deg umiddelbart.

Det er mange forskjellige måter å bli kvitt vepsebol på, noen mer effektive enn andre. Vår anbefaling nummer én er å kontakte en profesjonell.

Fjerning av vepsebol: Gjør det selv

Vi anbefaler ikke å fjerne vepsebolet selv. Selv om det er mulig, har ikke private husholdninger nødvendige verneklær og utstyr for å gjøre jobben. Uten disse spesielle klærne vil veps kunne komme inn i klærne dine og stikke deg. Med tanke på hvor mange veps det kan være, kan det være ekstremt farlig for helsen din.

Du kan imidlertid fjerne en forlatt veps selv, eller kanskje et reir som kun har én vepsebygning. Dette bør bare gjøres etter at det er fastslått at det ikke er noen risiko for helsen din eller helsen til en du er glad i. Sørg for at du har organisert en tydelig rømningsvei.

Når du fjerner et vepsebol som er forlatt eller bare har én veps, spray det med insektspray og gå bort for å sikre at ingen veps vil angripe deg. Når den enkelte vepsebygningen er død eller borte, eller når du vet at det ikke er noen veps inne, slå den ned og kast den.

Når er det trygt å fjerne vepsebolet selv?

Hvis du insisterer på å fjerne et lite eller tilsynelatende forlatt reir selv, er det best å fjerne det ved daggry eller skumring om høsten eller vinteren. Det er da vepsene er mindre aktive og du kan redusere risikoen for å bli angrepet betraktelig.

Fjerning av vepsebol: Kontroller veps

Du kan kontrollere aktive vepsebol med en rekke kjemikalier, men de beste er spesifikke skum eller sprayer laget for å drepe veps. Disse insektmidlene og giftstoffene kan plasseres i reirhull for å drepe vepsene som lever inni.

Alternativt kan kontaktgift brukes. Den vil bli plukket opp av vepsene som flyr rundt og deretter returnert til reiret. Her vil kontaktgiften spre seg til alle de andre vepsene, inkludert dronningen, og bikuben vil sakte dø.

Røyk er ikke en god idé, og heller ikke ild, da vepsebol er svært brannfarlig.

Før du dreper en vepspopulasjon, bør du konsultere en profesjonell og få deres mening. Hvis du har råd, bør denne profesjonelle leies inn for å fjerne den selv.

Slik fjerner du et vepsebol: Flytte veps

Å flytte veps kan være svært kostbart, men det er den desidert mest humane og miljøvennlige måten å håndtere dem på. Imidlertid kan denne metoden bare utføres av en profesjonell i full beskyttelsesklær. Hvis vepsebolet må flyttes, er det sannsynligvis fullt av veps og veldig farlig.

Fjerningsprosessen innebærer å suge alle vepsene inn i en spesiell enhet, etterfulgt av å fjerne reiret og legge det i en felleboks. Når dette er gjort, blir vepsene og reiret fraktet til et naturlig sted minst 3 mil unna.

Fjerning av vepsebol: Kan du betale for å fjerne det?

Ifølge kilder kan du forvente å betale hvor som helst mellom $100 og $200 for grunnleggende fjerning av vepsebol. Prisen vil imidlertid variere basert på en rekke faktorer.

Disse faktorene inkluderer:

 • Størrelsen på vepsebolet
 • Vepsebol tilgjengelighet
 • Møtet haster
 • Ønsket møtetidspunkt
 • Priser og tilgjengelighet av skadedyrspesialister i ditt område

For nødstilfeller tilbyr noen skadedyrbekjempere faktisk en nødtjeneste. Imidlertid koster det vanligvis mer. Du bør selvfølgelig innhente et fullstendig tilbud før du godtar å få vepsebolet ditt profesjonelt fjernet, slik at du forstår hva du går inn i økonomisk.

Selv om det kan virke veldig dyrt å fjerne et vepsebol profesjonelt, er det det beste alternativet da det er det med minst helserisiko og ofte minst forstyrrelser for vepsene. Selvfølgelig, hvis reiret er lite og det ikke er noen veps i det (eller svært få), så kan du fjerne det selv. Hvis ikke, søk imidlertid profesjonell hjelp.

Hvordan hindre en veps i å lage reir

Veps kan stikke deg hvis du ikke er forsiktig.

Veps kan stikke deg hvis du ikke er forsiktig. © Unsplash / Dan Kb

Tidlig på våren vil en vepsedronning begynne å lete etter et ideelt sted å sette opp et vepsebol. Hun vil da begynne å bygge den ved å bruke små trebiter for å danne et kjegleformet rede som sakte vil vokse.

Hvis du ikke vil ha et vepsebol i nærheten, er dette den beste tiden for å forhindre at de dannes, da du lett kan håndtere en veps og også dronningen vil være borte fra reiret ofte.

Her er noen mer effektive måter å forhindre vepsebol på:

Hva skal være i et førstehjelpsutstyr? Dine reisetips og pakkenødvendigheter

veiledning
Hva skal være i et førstehjelpsutstyr? Dine reisetips og pakkenødvendigheter

 • Tett sprekker, ventiler, røråpninger og lofttilgang i hjemmet ditt.
 • Fjern hauger av skitt og hull fra føflekker eller mus.
 • Skjem bort hagen og taket med dufter av hvitløk, citronella eller tea tree olje.
 • Fest et vepsebol til potensielle hekkeområder.

I tilfelle du ser en dronning som begynner å bygge redet sitt, kan du enkelt ødelegge eller fjerne henne i begynnelsen. Dette er den mest effektive måten å forhindre at et angrep går ut av kontroll.

Ikke drep vepsene, bli kvitt dem trygt

Å drepe veps med kjemikalier kan være raskt og billig, men det er forferdelig for miljøet, og hvis det ikke dreper dem umiddelbart, kan det irritere dem til å angripe enda mer rasende. I stedet anbefaler vi at du kontakter en fagperson og får dem til å flytte vepsebolene dine til et mer egnet sted.

Veps er ikke iboende dårlige, selv om de er en smerte og kan skade deg alvorlig hvis du er allergisk. Når det er sagt, er det ikke trygt å ha et vepsebol i nærheten av hjemmet ditt, så det er bare rimelig at du fjerner det. Bruk en profesjonell, spesielt hvis bikuben er stor!

Forsidebilde: 123rf / Fotogigi85

Mer om guide-emnet:

[ad_2]