Shadow

Hvordan tørke vegger etter vannskader

[ad_1]

Vannskade regnes alltid som en nødsituasjon. Uansett hvor mye vann som oversvømmer hjemmet ditt, absorberes det av de porøse byggematerialene i gulv og vegger. Vannskader forårsaker omfattende strukturelle skader og muggvekst hvis de ikke kontrolleres umiddelbart. Derfor forverres vannskader over tid. Overflødig vann bør pumpes ut og de berørte områdene tørkes umiddelbart. Les videre for å lære hvordan du tørker vannskadede vegger.

Faktorer som påvirker tørketiden til veggen

Mens du kan la gipsplaten tørke av seg selv, lurer du kanskje på hvor lenge du bør vente før veggene er helt tørre. Ideelt sett tar gipsplater opptil tre dager å tørke helt. Den faktiske tiden varierer imidlertid avhengig av følgende faktorer:

 • Omfang av vannskade – en vegg med omfattende vannskader vil garantert ta lengre tid å tørke. En helt gjennomvåt gipsplate vil ta flere dager å tørke enn en delvis gjennomvåt.
 • Brukt tørkemetode – våte gipsplater tørker raskt hvis flere tørkemetoder brukes. Hvis du er avhengig av lufttørking alene, vil gipsveggen din ta lengre tid å tørke helt. Bruk av andre tørketeknikker og utstyr, som høyvolumsvifter og avfuktere, reduserer imidlertid tørketiden betydelig.
 • Veggbekledning – vegger med få strøk maling vil ikke tette mot absorbert fuktighet, noe som gjør det lettere for gipsvegger å tørke ut. På den annen side tar vegger med tapet eller flere lag maling lengre tid på å tørke.
 • Veggspalte – Vannskader påvirker både for- og baksiden av gips. Hvis dette skjer, bør begge sider være åpne og lett tilgjengelige for tørking. Ellers vil den åpne siden tørke raskere enn den andre siden. Dette vil mest sannsynlig resultere i muggvekst på den dekkede siden.

Tips for tørking av vannskadede vegger

Du må handle raskt for å forhindre omfattende vannskader og ytterligere skader. Følg disse trinnene for å tørke vannskadede vegger:

 1. Identifiser vannkilden

Det første og viktigste trinnet i å tørke vannskadede vegger er å identifisere kilden til vannskaden. Du bør stoppe vannkilden før du begynner å tørke de gjennomvåte veggene. Du kan fikse eller leie en profesjonell til å fikse lekkasjen. Hvis vannskaden skyldes flere lekkasjer, som for eksempel sprengte rør, må du stenge vanntilførselen fra hovedledningen. Hvis kilden til vannet er en flom eller annen naturkatastrofe, bør du vente til katastrofen avtar.

 1. Fjern alt fra rommet

Veggene tørker som nevnt raskere hvis de står i et åpent område. Fjern derfor alle formasjoner, fundamenter og trim dem for å akselerere fordampningen av nedsenket vann. Sørg for at gulvlister, lekt og isolasjon er helt tørre før du fester dem. Hvis møbeltrekket og teppet berører, fjern og tørk dem separat.

 1. Klem ut eventuelt gjenværende vann

Du bør absorbere det gjenværende vannet for å unngå utvikling av mugg og ubehagelig lukt. Hvis mengden gjenværende vann er lav, kan du bruke en bøtte og et håndkle. Synes du dette tar for lang tid, spesielt hvis det er mye vann igjen, kan du kjøpe eller leie en vannpumpe. En nedsenkbar pumpe er nyttig for å fjerne restvann fra området.

Etter at du har tørket gulv, vegger og tak, kan du bruke en vakuummaskin for å starte tørkingen. Rengjør ulike deler av disse overflatene for å sikre at det ikke blir vann igjen.

 1. Undersøk omfanget av vannskader

Med alt klart kan du vurdere omfanget av vannskader på veggene dine. Hvis vannskaden er omfattende, er det stor sjanse for at gipsveggen smuldrer, henger og ikke kan repareres. Det samme bør gjøres med tak, skap, vegger og gulv. Alle gjenstander som ikke kan tørkes må skiftes ut.

 1. Tørk veggen

Riktig ventilasjon er viktig før du begynner å tørke vannskadet puss. Start med å åpne ytterdørene og vinduene og slå på klimaanlegget. For å effektivt tørke gipsplaten, bør du vurdere å bruke en sterk vifte. Høyvolumsvifter og avfuktere er effektive.

Hvis gipsveggen din er dekket med emaljemaling eller vinylkledning, bor du hull med intervaller for å øke luftstrømmen og øke hastigheten på tørkingen. Sørg for at rommet ditt forblir ventilert mens du tørker den gjennomvåte veggen.

 1. Desinfiser veggen

Selv om det er viktig å handle umiddelbart, bør du ta proaktive tiltak for å forhindre ubehagelig lukt og muligheten for muggvekst. Dette krever at du bruker et kjemisk desinfeksjonsmiddel for å rengjøre det berørte området. Kjemiske desinfeksjonsmidler forhindrer muggen lukt og dreper muggsporer. Hvis lukten allerede har dannet seg, bruk en ozongenerator for å rense inneluften.

Du må imidlertid følge bruksanvisningen når du bruker en ozongenerator. De fleste produsenter anbefaler at du forlater området i flere timer når maskinen er i bruk. Ha dette i bakhodet når du planlegger tørkeprosessen.

 1. Reparer og mal veggen på nytt

Det siste trinnet er å erstatte alt som er fjernet fra veggen. Fest igjen skapene, veggstenderne og andre gjenstander du fjernet tidligere for å la veggen tørke. Hvis det er minimal skade på gipsplaten, kan du reparere den selv. Deretter må du male om eller installere tapetet for å gi det et friskt utseende.

[ad_2]