Shadow

Derfor er chilli det mest brukte krydderet

Chili er et krydder som er kjent for å gi maten en sterk og varm smak. Det er en av de mest populære krydder i verden og brukes i mange forskjellige retter. Men hvorfor er chilli det mest brukte krydderet? I denne artikkelen skal vi se på noen av årsakene til at chili er så populært, samt noen av helsefordelene ved å spise chili.

Historien til chili

Chili har blitt brukt i matlagingen i over 9000 år, og har sin opprinnelse i Sør-Amerika. I Mexico var chili så viktig at den ble brukt som en form for valuta. Chili ble også brukt som medisin for å lindre smerte og betennelse, og som et middel mot tannpine. Fra Sør-Amerika spredte chili seg til Europa og resten av verden.

Hva gjør chili så populært?

Det er flere grunner til at chili er så populært. For det første gir chili en sterk og varm smak til maten, som mange mennesker liker. Chili kan også hjelpe til med å øke metabolismen og forbedre fordøyelsen. Det kan også hjelpe med å lindre smerter, som hodepine og tannpine.

Chili er også veldig allsidig og kan brukes i mange forskjellige retter. Det kan brukes i sauser, gryteretter, marinader, supper, salater og mye mer. Chili kan også brukes til å legge til smak i forskjellige drikker, som cocktails og te.

De helsefordelene av å spise chili

Det er flere helsefordeler ved å spise chili. Chili inneholder capsaicin, som kan bidra til å redusere smerter og betennelser. Capsaicin kan også hjelpe med å senke blodtrykket og redusere risikoen for hjertesykdommer. Chili kan også hjelpe til med å øke metabolismen og forbedre fordøyelsen.

Chili inneholder også mange næringsstoffer, som vitamin A og C, kalsium og jern. Disse næringsstoffene kan bidra til å styrke immunforsvaret og øke energinivået.

Hvordan bruke chili i matlagingen?

Chili kan brukes på mange forskjellige måter i matlagingen. En måte å bruke chili på er å hakke det opp og legge det til gryteretter eller sauser. Du kan også legge til chili i marinader for å gi kjøtt og fisk en ekstra smak. Chili kan også brukes som et krydder for å legge til smak i salater og supper.

Chili kan brukes på mange forskjellige måter i matlagingen. Her er noen tips til hvordan du kan bruke chili i maten:

 1. Hakket chili: Du kan hakke chili og legge den til sauser, gryteretter eller salater. Pass på å fjerne frøene hvis du vil ha en mildere smak.
 2. Tørket chili: Tørket chili kan males til chili pulver og brukes som krydder. Det gir en sterkere smak enn fersk chili.
 3. Chiliolje: Du kan lage chiliolje ved å varme opp olivenolje og tilsette tørket chili. La det stå i noen dager, og sil deretter av chiliene. Bruk chilioljen til å smaksette maten.
 4. Chili i marinader: Legg til hakket chili i marinader for å gi kjøtt og fisk en ekstra smak.
 5. Chili i supper og gryteretter: Legg til chili i supper og gryteretter for å gi dem en sterk og krydret smak.

Husk å vaske hendene godt etter å ha håndtert chili, da capsaicin kan forårsake irritasjon på huden. Start også med små mengder chili og smak deg frem til hvor mye du vil ha i maten.

Populære oppskrifter med chili

Her er noen oppskrifter som bruker chili:

Chilisaus

Ingredienser:

 • 3 røde chili
 • 2 fedd hvitløk
 • 2 ss sukker
 • 2 ss riseddik
 • 2 ss fiskesaus
 • 1/2 kopp vann

Fremgangsmåte:

 1. Skjær chilien og hvitløken i små biter.
 2. Ha alle ingrediensene i en blender og kjør til det er en jevn saus.
 3. Smak til med salt og pepper.

Chilimarinert kylling

Ingredienser:

 • 4 kyllingbryst
 • 2 røde chili
 • 2 fedd hvitløk
 • 1 ss olivenolje
 • Saft fra en lime
 • Salt og pepper

Fremgangsmåte:

 1. Skjær chilien og hvitløken i små biter.
 2. Bland sammen chilien, hvitløken, olivenolje og limesaft i en bolle.
 3. Krydre kyllingbrystene med salt og pepper, og legg dem i marinaden.
 4. La kyllingen marinere i minst 30 minutter, eller over natten.
 5. Stek kyllingbrystene på middels varme i ca. 6-8 minutter på hver side, eller til de er gjennomstekte.

Oppsummert

Chili er en av de mest populære krydder i verden, og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor. Den gir maten en sterk og varm smak, samtidig som den har flere helsefordeler. Chili er også veldig allsidig og kan brukes i mange forskjellige retter.

Husk å håndtere chili med forsiktighet, da det kan være veldig sterkt og forårsake irritasjon på huden. Prøv noen av oppskriftene som bruker chili og se hvorfor dette krydderet er så populært!

Ofte stilte spørsmål om chilli

 1. Er chili bra for helsen? Ja, chili har flere helsefordeler, inkludert å lindre smerter og betennelser, senke blodtrykket og redusere risikoen for hjertesykdommer.
 2. Kan alle spise chili? Nei, noen mennesker kan være allergiske mot chili. Det er også viktig å huske på at chili kan være veldig sterkt og forårsake irritasjon på huden.
 3. Kan chili brukes i drikke? Ja, chili kan brukes til å legge til smak i forskjellige drikker, som cocktails og te.
 4. Hva er capsaicin? Capsaicin er en forbindelse som finnes i chili og er ansvarlig for den varme smaken.
 5. Kan chili brukes i forskjellige typer mat? Ja, chili kan brukes i sauser, gryretter, marinader, supper, salater og mye mer. Det er en veldig allsidig ingrediens som kan legge til smak i mange forskjellige typer mat.
 6. Hvorfor kan chili hjelpe med å øke metabolismen? Chili inneholder capsaicin, som kan øke kroppens termogenese, eller varmeproduksjon. Dette kan igjen øke metabolismen og hjelpe med vekttap.
 7. Hva er noen andre krydder som kan brukes i stedet for chili? Noen krydder som kan brukes i stedet for chili inkluderer paprika, cayennepepper og svart pepper. Disse krydderene gir også maten en sterk og krydret smak, men er ikke like sterke som chili.