Shadow

Udhëzuesi i plotë për parandalimin, trajtimin dhe kontrollin e gjarpërinjve në Singapor

[ad_1]

UNCODE.initRow(document.getElementById(“row-unique-81”));

Gjarpërinjtë janë një nga zvarranikët më të zakonshëm që mund të hasim në jetën tonë të përditshme. Pavarësisht se nuk kanë gjymtyrë, gjarpërinjtë mund të rrëshqasin me lëvizje të lëmuara dhe të shkathëta. Në Singapor, takimet me gjarpërinjtë nuk janë të rralla. Ka lajme të shpeshta për praninë e gjarpërinjve në Singapor.

Gjarpërinjtë mbahen si kafshë shtëpiake nga njerëzit në pjesë të tjera të botës, por është e paligjshme të mbash gjarpërinj në Singapor. Megjithëse të apasionuarit pas gjarpërinjve mund t’i shohin kafshët e tyre tërheqëse, gjarpërinjtë mund të jenë të frikshëm për disa njerëz, veçanërisht ata që kanë pasur përvoja të këqija me gjarpërinjtë. Një nga arsyet që i bën njerëzit të kenë frikë nga gjarpërinjtë është aftësia e tyre për të dhënë kafshime fatale. Megjithatë, jo të gjitha kafshimet e gjarpërinjve janë të rrezikshme. Ka shumë lloje gjarpërinjsh jo helmues.

UNCODE.initRow(document.getElementById(“row-unique-82”));gjarpërinjtë e zakonshëm në Singapor

Llojet e gjarpërinjve në Singapor

Ka mbi 3000 lloje gjarpërinjsh në botë, por jo të gjithë mund të gjenden në Singapor. Këtu janë disa lloje të zakonshme të gjarpërinjve në Singapor:

 • Python me rrjetë (Malayopython reticulatus)
 • Mbreti Kobra (Ophiophagus hannah)
 • Kobra e zezë me pështymë (Naja Sumatrana)
 • Gjarpri me kamzhik oriental (Ahaetulla prasina)
 • Krait me brez (Bungarus fasciatus)
 • Gjarpër koral malajas me brez (Calliophis intestinalis)

UNCODE.initRow(document.getElementById(“row-unique-83”));

Python me rrjetë (Malayopython reticulatus)

Pitoni me rrjetë është gjarpëri më i gjatë në botë. Mund të arrijë mbi 8 metra. Pitonët me rrjetë kanë një model zigzag të dallueshëm, të alternuar dhe të qëndrueshëm me luspa të zeza, të verdha, kafe dhe të bardha. Është jo helmues dhe ushqehet kryesisht me gjitarë të vegjël, brejtës dhe zogj.

Megjithëse pitoni i rrjetës është jo helmues, ai ka forcën dhe gjatësinë për të shtrënguar prenë e tij përpara se të ushqehet me të. Është nate, që do të thotë se pitoni i rrjetës është kryesisht aktiv gjatë natës. Përveç kësaj, ajo mund të gjendet në një gamë të gjerë habitatesh nga toka e ulët në malësi, pyje, rizoforë dhe kanale kullimi. Në Singapor, pitonët zakonisht gjenden që banojnë në zona urbane si kanalet dhe kanalet.

UNCODE.initRow(document.getElementById(“row-unique-84”));

Mbreti Kobra (Ophiophagus hannah)

Kobra mbretërore njihet si gjarpëri më i madh helmues në botë me një gjatësi mesatare prej 3 metrash. Kobrat mbretërore mund të gjenden në ngjyra të ndryshme, por janë kryesisht në nuancat e kafesë së lehtë në kafe të errët dhe madje edhe të zezë me një nuancë të verdhë të zbehtë.

Mbreti Kobrat janë ditore pasi zakonisht gjuajnë gjatë ditës. Dieta e tyre përbëhet nga gjarpërinjtë e tjerë, brejtësit dhe hardhucat. Mbreti Kobrat janë të turpshëm dhe tërhiqen. Megjithatë, ata mund të jenë agresivë kur provokohen ose vihen në qoshe. Kështu, nuk duhet të përpiqeni kurrë të përballeni me Mbretin Kobra për të shmangur kafshimet fatale.

UNCODE.initRow(document.getElementById(“row-unique-85”));

Kobra e zezë me pështymë (Naja Sumatrana)

Kobra e zezë e pështymës njihet edhe si kobra e pështymës ekuatoriale. Siç sugjeron emri, kobra e zezë me pështymë mund të kontraktojë gjëndrën e saj të helmit për të pështyrë helmin mbi objektivin e saj, kryesisht duke synuar sytë. Helmi mund të shkaktojë dëmtime të rënda në sytë dhe zonat përreth tyre dhe mund të shkaktojë verbëri nëse nuk trajtohet. Dieta Black Spitting Cobra përbëhet nga brejtësit dhe amfibët. Është aktiv gjatë natës dhe preferon vende më të freskëta si strehimore, kanalizime dhe mure kopshtesh.

UNCODE.initRow(document.getElementById(“row-unique-86”));

Gjarpri me kamzhik oriental (Ahaetulla prasina)

Gjarpri i kamxhikut oriental është një gjarpër mjaft i vogël dhe i dobët. Pamja e saj mund të variojë nga kafe e çelur në jeshile e ndezur, dhe ngjyrosja e saj e lejon atë të përzihet me bimësinë. Gjarpërinjtë me kamxhik orientale mund të rriten deri në afërsisht 2 metra në gjatësi. Ata ushqehen me zogj, hardhuca dhe bretkosa me ndihmën e helmit të tyre. Meqenëse helmi është zakonisht relativisht i dobët, gjarpërinjtë me kamzhik oriental nuk janë problematikë për njerëzit. Gjarpërinjtë me kamzhik oriental janë aktivë gjatë ditës dhe zakonisht shihen midis pemëve të varura ose të ngatërruara midis hardhive në zonat pyjore.

UNCODE.initRow(document.getElementById(“row-unique-87”));

Krait me brez (Bungarus fasciatus)

Krait me shirita është një nga gjarpërinjtë me modele më të theksuara me vija bardh e zi nga koka te bishti. Ai ushqehet kryesisht me gjarpërinjtë e tjerë, si dhe me kafshë të tilla si brejtësit, hardhucat, macet dhe peshqit. Krait me shirita është nate dhe mund të gjendet në zonat pyjore pranë vrimave të brejtësve, kodrave të termiteve dhe vendeve afër ujit. Kjo specie duhet të dallohet gjithmonë vetëm nga larg dhe të mos afrohet, pasi është helmuese dhe mund të kafshojë nëse kërcënohet.

UNCODE.initRow(document.getElementById(“row-unique-88”));

Gjarpër koral malajas me brez (Calliophis intestinalis)

Gjarpëri koral i Malajas ka një madhësi mesatare prej 40 deri në 60 cm në gjatësi. Mund të dallohet nga bishti i tij i kuq i ndezur dhe shiriti i kuqërremtë përgjatë gjatësisë në anën e sipërme të trupit. Gjarpërinjtë koralorë malajanë me breza ushqehen me gjarpërinj të tjerë dhe janë aktivë gjatë natës, zakonisht gjenden në pyje, parqe dhe kopshte. Edhe pse një gjarpër koral i Malajas me shirita mund të duket i vogël dhe tërheqës, helmi i tij është i fuqishëm, kështu që nuk duhet të përpiqeni kurrë t’i afroheni.

UNCODE.initRow(document.getElementById(“row-unique-89”));A dinit fakte për gjarpërinjtë

UNCODE.initRow(document.getElementById(“row-unique-90”));

Cikli jetësor dhe biologjia

Në varësi të specieve, gjarpërinjtë mund të jetojnë më shumë se 20 vjet, ku ata më të mëdhenjtë kanë një jetëgjatësi më të madhe se ato më të voglat. Gjarpërinjtë lindin në vezë. Janë të njohura dy lloje të lindjeve me vezë:

 • Ovipariteti
 • Ovovivipariteti

Shumica e gjarpërinjve janë vezorë, që do të thotë se ata i vendosin vezët e tyre jashtë trupit të tyre dhe gjarpërinjtë e rinj do të dalin nga vezët. Gjarpërinjtë ovoviviparë prodhojnë gjithashtu vezë, por ata i mbajnë vezët brenda trupit të tyre gjatë inkubacionit. Gjarpërinjtë e sapodalur do të duken sikur kanë lindur drejtpërdrejt nga trupi i nënës.

Megjithëse gjarpërinjtë janë zvarranikë pa këmbë, jo të gjithë zvarranikët pa këmbë janë gjarpërinj. Për shembull, hardhucat kanë vetëm gjymtyrë të përparme ose të pasme ose janë plotësisht pa këmbë. Të gjithë gjarpërinjtë janë grabitqarë, por vetëm një pjesë e tyre janë helmuese. Edhe një pjesë më e vogël e gjarpërinjve janë në gjendje të shkaktojnë kafshime vdekjeprurëse.

UNCODE.initRow(document.getElementById(“row-unique-91”));

Rëndësia mjekësore

Një arsye që shkakton frikën nga gjarpërinjtë është aftësia e gjarpërinjve për të shkaktuar kafshime vdekjeprurëse. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH):

 • Në botë ka mbi 3000 lloje gjarpërinjsh
 • 600 lloje gjarpërinjsh janë helmues
 • Mbi 200 lloje gjarpërinjsh helmues konsiderohen të jenë të rëndësishëm nga ana mjekësore

Këta gjarpërinj helmues me rëndësi mjekësore mund të shkaktojnë lëndime, paaftësi dhe madje edhe vdekje. Simptomat që lidhen me pickimin e gjarprit ndryshojnë në varësi të llojit të gjarprit.

Simptomat përfshijnë:

 • Shponi plagët ose shenjat e pickimit në lëkurë
 • Skuqje, ënjtje, mavijosje, flluska ose gjakderdhje rreth pickimit
 • Dhimbje të forta dhe ndjeshmëri
 • Nauze, të vjella, diarre, marramendje, dhimbje koke dhe shikim të paqartë
 • Frymëmarrje e shkurtër
 • Rrahje të shpejta të zemrës, puls i dobët, presion i ulët i gjakut
 • Shije metalike, nenexhiku ose gome në gojë
 • Rritja e pështymës dhe djersitjes
 • Mpirje ose ndjesi shpimi gjilpërash rreth fytyrës dhe/ose gjymtyrëve
 • Dridhja e muskujve

UNCODE.initRow(document.getElementById(“row-unique-92”));shenjat e infektimit të gjarpërinjve

Shenjat e infektimit të gjarpërinjve

1. Lëkurë e derdhur

Gjarpërinjtë heqin lëkurën e tyre ndërsa rriten. Lëkurat e hedhura mund të gjenden në vendet ku pushojnë gjarpërinjtë. Kjo është një nga shenjat më të dukshme të infektimit të gjarpërinjve. Ndërsa mund të jetë mirë të dalloni një rreth shtëpisë tuaj, duhet të shqetësoheni nëse shihni shpesh gjarpërinj.

2. Gjurmët e rrëshqitjes

Gjarpërinjtë kanë një lëvizje unike të njohur si rrëshqitje. Ndërsa rrëshqasin, ata lënë pas gjurmë të dallueshme në tokën me pluhur ose rërë.

3. Gjaktë

Feçet e gjarpërinjve janë një tjetër shenjë e rëndësishme e infektimit të gjarpërinjve. Feçet e gjarpërinjve mund t’i ngjajnë jashtëqitjeve të zogjve pasi janë të lëngshëm dhe përmbajnë urinë, ose mund të jenë në formë të ngurtë që përmban pjesë të patretura të ushqimit të tyre, si kockat dhe qimet.

4. Zhurmat e çuditshme

Megjithëse gjarpërinjtë janë të heshtur dhe nuk tingëllojnë, ata mund të bëjnë zhurmë ndërsa lëvizin nëpër zona të rrëmujshme dhe prekin objekte të tjera. Tingujt e rrëshqitjes dhe rënies së objekteve mund të jenë shenjë e infektimit të gjarprit.

UNCODE.initRow(document.getElementById(“row-unique-93”));Këshilla për të hequr qafe gjarpërinjtë

Si të parandaloni që gjarpërinjtë të pushtojnë shtëpinë tuaj

1. Hiqni grumbujt e gurëve, drurit dhe mbeturinave

Grumbuj shkëmbinjsh, druri dhe mbeturinash shërbejnë si strehë për gjarpërinjtë dhe gjahun e tyre. Ruani mirëmbajtjen e shtëpisë dhe mbajeni shtëpinë tuaj të pastër nga mbeturinat për të ndihmuar në parandalimin e infektimit të gjarpërinjve.

Rrëmujat dhe grumbujt e mbeturinave ofrojnë vende ideale për t’u fshehur dhe shumuar për kafshë të tilla si brejtësit, të cilët shërbejnë si burim ushqimi për gjarpërinjtë. Gjarpërinjtë gjithashtu mund të kërkojnë strehë midis rrëmujës pasi sigurojnë mbrojtje nga grabitqarët dhe kushtet e vështira të motit.

2. Pastroni mbeturinat e mbeturinave dhe ushqimit

Megjithëse gjarpërinjtë janë grabitqarë dhe nuk ushqehen me mbeturinat e ushqimit të njeriut, mbetjet e ushqimit tërheqin dëmtuesit si brejtësit. Brejtësit, nga ana tjetër, janë burime ushqimore të gjarpërinjve. Koshat e mbeturinave duhet të mbulohen. Mbetjet e ushqimit duhet të hidhen siç duhet për të parandaluar që brejtësit të kenë akses në ushqim, pasi kjo mund të shkaktojë infektime nga brejtësit dhe më pas, infektime nga gjarpërinjtë.

3. Mbajeni barin të shkurtër

Jo vetëm që bari tërheq mushkonjat, por edhe gjarpërinjtë. Bari i gjatë ofron mbulesën perfekte për gjarpërinjtë për t’u fshehur nga grabitqarët e tyre dhe për t’u fshehur tek gjahu i tyre. Gjarpërinjtë gjenden në një larmi ngjyrash dhe modelesh që i përdorin si kamuflazh. Prania e barit të gjatë lehtëson më tej gjarpërinjtë të përzihen me mjedisin.

4. Mbyllni çarjet dhe të çarat

Çarjet dhe të çarat janë pikat e fshehta të dëmtuesve, duke përfshirë gjarpërinjtë. Çarjet dhe të çarat ofrojnë strehë për gjarpërinjtë dhe i mbrojnë ata nga kërcënimet e pranishme në mjedisin përreth. Gjarpërinjtë gjithashtu mund të hyjnë në shtëpinë tuaj nga rrethina përmes të çarave ose vrimave. Kujdesuni për të gjitha pikat e mundshme të hyrjes, çarjet dhe të çarat rreth shtëpisë tuaj. Sigurohuni t’i mbyllni ato për të shmangur strehimin e gjarpërinjve dhe dëmtuesve të tjerë në shtëpinë tuaj.

UNCODE.initRow(document.getElementById(“row-unique-94”));

Metodat DIY për të parandaluar gjarpërinjtë në Singapor

Në vend që të provoni metoda të ndryshme për të zmbrapsur gjarpërinjtë, mund të përpiqeni të ruani mirëmbajtjen e shtëpisë tuaj për t’i mbajtur gjarpërinjtë larg jush. Vulosja e të gjitha pikave të mundshme të hyrjes dhe vendeve të fshehta të përmendura më sipër do të ndihmojë në parandalimin e hyrjes së gjarpërinjve në shtëpinë tuaj.

UNCODE.initRow(document.getElementById(“row-unique-95”));

Largimi profesional i gjarprit në Singapor

Gjarpërinjtë mund të jenë agresivë kur provokohen ose frikësohen, kështu që kurrë nuk duhet të përpiqeni t’i afroheni kur shihni një gjarpër. Shmangni përballjen ose sulmin me një gjarpër me shkop ose fshesë pasi mund të jetë ende në gjendje t’ju lëndojë. Nëse ndonjëherë kafshoheni nga një gjarpër, është e rëndësishme të përpiqeni të qëndroni të qetë dhe të kërkoni kujdes të menjëhershëm mjekësor.

Ju ndoshta keni parë dikë duke thithur helm gjarpri nga një viktimë në një skenë filmi. Megjithatë, në realitet, është pothuajse e pamundur të thithësh helmin pasi ai përhapet shpejt dhe me efikasitet në sistemin limfatik. Gjëja më e mirë për të bërë nëse kafshoheni nga gjarpërinjtë është të minimizoni lëvizjen dhe të telefononi menjëherë një mjek ose një ambulancë.

Me pak fjalë, të trajtosh vetë gjarpërinjtë nuk është një ide e mirë. Duke kërkuar ndihmë nga profesionistët është rruga e duhur. Këtu, në Killem Pest, profesionistët tanë të menaxhimit të dëmtuesve (PMP) janë të trajnuar dhe të licencuar posaçërisht për të kryer heqjen e gjarpërinjve.

Me zbatimin e fundit të Aktit për jetën e egër në Singapor, u përgatitën kurse dhe trajnime speciale për njerëzit e përfshirë që merren me aktivitetet e heqjes së kafshëve të egra. PMP-të tanë kanë ndjekur trajnimin dhe janë profesionistë të certifikuar që mund të largojnë kafshët e egra nëse është e nevojshme, duke përfshirë edhe gjarpërinjtë. Profesionistët tanë ju këshillojnë gjithashtu se çfarë duhet dhe që nuk duhet të bëni kur takoni një gjarpër.

UNCODE.initRow(document.getElementById(“row-unique-96”));

Postimi Udhëzuesi i plotë për parandalimin, trajtimin dhe kontrollin e gjarpërinjve në Singapor u shfaq së pari në Killem Pest.

[ad_2]